Navigation Menu+

Ciabatta

Posted on sep 17, 2019 by in Bagning, Brød, Tilbehør |

Ingredienser: (4 flutes)

800 g hvedemel (gerne fint stenformalet, kan fås i almindelige dagligevareforretninger)

700 g vand

2 spsk olivenolie

2 tsk salt

25 g gær

 

Fremgangsmåde:

Jeg brugte en æltemaskine, for at få strukket dejen mest muligt, da det er en relativt våd dej at arbejde med, så det kræver mere æltning end en klassisk bolledej. Man kan også nøjes med at røre dejen sammen ved håndkraft, men så er det mere optimalt at langtidshæve dejen, så melet har mere tid til at suge væsken og blive elastisk. Hvis man langtidshæver i køleskabet, skal dejen kun have 10 g gær. 

Alle ingredienser vejes af i røreskålen. Start æltemaskinen på lavt niveau og lad maskinen samle ingredienserne let først. Efter et par minutter, skrues æltemaskinen helt op på max niveau. Dejen skal æltes ved denne her hastighed, til den slipper bunden af ælteskålen og er blevet elastisk. Dejen er elastisk når den følger rørepinden med op, når man hiver den op af skålen, lidt ligesom tyggegummi man strækker.

Dejen skal nu hæve i ca 1 time ved stuetemperatur.

Tænd ovnen på 250 grader varmluft og klargør to bageplader med bagepapir. Når dejen er færdig med at hæve, skal den vendes ud af skålen på et meldrysset bord. Dejen skal foldes 4 gange ind over sig selv, mod midten af dejen, for at holde på de lufthuller dejen har udviklet under hævningen.

Første fold:

Efter 4. fold:

Hak til sidst 4 flutes på langs af dejen med enten en dejspatel eller en køkkenkniv. De skal se rustikke ud, bagningen glatter dem mere ud.

Brødene skal ikke formes yderligere, men blot løftes over på bagepladen med maser af mel på hænderne, så dejen ikke klistrer for meget. Sæt brødene i ovnen og bag dem i 25 minutter. Herefter er det færdige og klar til afkøling i ca 20 minutter, inden de er klar til servering. Brødenes krumme er fugtig med store lufthuler, så de skal have lidt til inden man skærer i dem, ellers bliver de klæge.

Brødene er meget velegnede til sandwiches og suppebrød.