Navigation Menu+

Surdejsrugbrød uden gær

Posted on apr 17, 2017 by in Bagning |

Et surdejsrugbrød uden gær tager længere tid end et gærbrød, men smager 10 gange bedre, så det er ventetiden værd. Når først man har en velfungerende surdej, tager processen ”kun” 2 dage.

 

Ingredienser: (1 brød)

Surdej:

4 dl vand

4 dl rugmel

 

Fremgangsmåde: (5-7 døgn)

Bland 2 dl vand og mel sammen i en skål og lad det stå utildækket i et døgn. Dagen efter røres der i dejen og der tilsættes ½ dl vand og mel mere. Gentag denne proces i yderligere 3 dage. Efter 5-7 dage skulle surdejen gerne begynde at dufte af yoghurt eller lys øl og der dannes bobler i dejen. Så er surdejen klar til brug. Når jeg har brugt af surdejen, genfodrer jeg den med 1 dl mel og vand og røre godt. Jeg opbevarer den i et sylteglas, med låget let skruet på, så der ikke dannes overtryk. Rør i dejen dagligt, så der ikke dannes skorpe eller skimmel på toppen af dejen.

 

Rugbrødsdej:

500 g rugmel

100 g hvedemel

3 dl surdej

2 dl vand

1,5 tsk. salt

 

1,5 dl vand

150 g blandede frø og kerner ( hørfrø, rugkerner, sesam, solsikkefrø osv. )

 

Fremgangsmåde: (2 døgn)

Dag 1. Rør rugmel, hvedemel, surdej, vand og salt sammen til en jævn dej. Lad dejen stå ved stuetemperatur (ca. 20 grader) i 1 døgn og hæve og syrne.

Rør bandede frø og kerner sammen med vand i en anden skål og stil det på køl i et døgn.

 

Dag 2. Rør den syrnede rugbrødsdej sammen med de iblødsatte frø og kerner. Dejen skal være tyk ligesom en tyk havregrød, men stadig fugtig. Hæld dejen i en smurt rugbrødsform og lad den hæve i 8-10 timer ved stuetemperatur, under et fugtigt klæde eller plastikfilm.

 

Efter hævetiden forvarmes ovnen på 200 grader varmluft, hvorefter brødet bages i 15 minutter ved 200 grader og herefter sænkes temperaturen til 160 grader i 80-90 minutter. Når brødet er færdigt, skal det køle af i 4 timer, før man skærer i det. Hvis skorpen skal forblive sprød, skal det stå utildækket, indtil det er helt koldt. Herefter pakker jeg det ind i en papirspose.

Hvis skorpen skal være blød (af hensyn til børn eller ældre) skal brødet pakkes ind i et fugtigt viskestykke under afkølingen.